Dragoljub

vivax


Bambus
Ljekovito bilje
Hortikultura
Drveće i grmlje

kontakt

kupina
košarica
laterna
asteri

vivax

Zima je bila hladna, puno se bambusa smrzlo. Nije vrijeme za presađivanje. Možda u jesen...

26.03.2010


Rujan je stigao, bambusa za presađivanje imamo kao u priči.

Ima bambusa...

06.09.2009


Htio bih obavijestiti zainteresirane da nemamo više sadnica, javite se u rujnu.
Inače, ove godine su rano počeli tjerati, već od prvih dana travnja!

Aureosulcata!

15.04.2009


BAMBUS!

Razrastao se nevjerojatno, imamo dosta viškova. Ako trebate sadnice, javite se.

08.10.2008

bambooo


Ovo je ljeto stvarno učinilo sve drugačijim u našem vrtu. Upravo nevjerojatno izgledaju slike od prije pet godina, kada je to bio jedan blatan komad ledine na kojemu je rasla samo trava... i prve sadnice koje smo posadili. Recimo, jedna mala stabljika Phyllostachys vivax-a. Mislim da su nas susjedi gledali kao da smo poludjeli. Danas nakon pet godina imamo stotine stabljika, raširio se nevjerojatno. Dosta smo morali iskopati, ako je netko zainteresiran, imamo petnaestak sadnica. A ima i nešto viška Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis', Phyllostachys aureosulcata, Pseudosasa japonica...

I ostalo je bilje jako, jako, jako naraslo, da sada ne nabrajam svih preko sto vrsta raznog grmlja i drveća. Susjedi i dalje misle da smo poludjeli.

03.10.2007


Evo jednog malog faceliftinga site-a, tek toliko da se nešto zbiva. Dakle, u desnom stupcu su fotografije snimljene jučer u našem vrtu. Kiša je dobro došla, mnoge su biljke radosno potjerale mlade izdanke. Uživajte!

07.08.2006


Ako je netko sumnjao jesmo li živi, ne mora se brinuti. Tu smo. Prošlo je puno vremena od zadnjeg napisa. Uz to što se, naravno, nikada nema dovoljno vremena, pitanje je i što na ovakvom site-u uopće objavljivati? Da li biti aktualan? Slijediti vrtalske trendove? To i ima smisla i nema. Trendovi održavaju živost posla, interes. Samo, ovo nama nije posao, a praćenje trendova općenito gledano nije baš moj stil Da li opisivati svoje svakodnevne aktivnosti u vrtu? Poput blog-a. "Dragi dnevniče..."

Možda najbolje samo bilježiti svoja promišljanja o vrtlarskim temema. Recimo, što je u vrtu bitno? Sadržaj, bilje? Dizajn, estetika? Upotrebnost i praktičnost? Možda ipak nekakav balans svega toga, ovisno prije svega o afinitetima vlasnika vrta. Zapravo, trebalo bi biti bar nešto od svega nabrojanog. Ako ne volite bilje, što će vam vrt? Ali ako taj vrt nema ipak nekakvu formu i zamisao, puke nakupine bilja nisu ono što bi vrt trebao biti. A ako je nekome bitna samo funkcionalnost onda će se to možda pretvoriti u radionicu ili sportsko igralište. Ili smetlište, svašta se može vidjeti.

01.01.2006


Mraz! Sve se zabijelilo. Bilje je odjenulo svečano ruho. Ušli smo u doba godine kada je dinamika zbivanja značajno opala. Sve prikuplja snagu za veliki proljetni 'big bang'. A do tada uživajmo u smirujućim prizorima nestvarnih bijelih obruba...

Inje posvuda

30.11.2004


Vrijeme brzo ide. Dočekali smo i (ranu) jesen. Ljeto je bilo dosta naklonjeno našim vrtovima, bez velikih suša i vrućina. Nadamo se isto tako umjerenoj jeseni i zimi.

Site smo osvježili sa par novih slika...

03.09.2004


Puno je vremena prošlo od zadnjeg teksta. Neka, glavno da je nama zabavno. Dok je u prošlim tekstovima aktualna bila priča o proljeću, danas je ta tema već pomalo zastarjela. Ljeto je ono što očekujemo, i zasada bi se moglo reći da ljeto podsjeća na ono od prije dvije godine, ljeto 2002., koje je bilo dosta kišno i svježe. Iako, imali smo ove godine nakratko priliku vidjeti i drugu stranu ljeta u kratkotrajnom ali intenzivnom valu vrućine sredinom prošlog tjedna.

Nasadi u našim vrtovima ove su godine izvrsno: dočekuju ljeto u punoj formi, i pravo je tako. Sve je zeleno i bujno, uključujući i korov koji treba marljivo plijeviti.

17.06.2004


Ne kaže se uzalud da jedna slika govori tisuću riječi. To potvrđuju i slike snimljene prošli vikend u našem vrtu: sve pupa, proljeće je tu.

Ovaj tjedan je malo svježije nego prošli, ali ne kaže se uzalud: "Kada cvjeta trn, hladno je". :)

24.03.2004


Iako se u jednom trenutku činilo da će zima potrajati vječno (ili barem do lipnja), vremenske prognoze daju naslutiti da je proljeće ipak pred vratima. Šafrani se s time slažu. S velikim veseljem čekam da procvatu ukrasne dunje (Chaenomeles) i forzicije.

13.03.2004


Zima se bliži kraju! Ono hrabrije grmlje počelo je cvasti, rascvjetane visibabe, jaglace i šafrane više nije problem pronaći po vrtovima. Pogledajte što smo zabilježili u našem vrtu...

Živjelo proljeće!

21.02.2004


Ušli smo u novu godinu, kao i uvijek sa velikim vrtlarskim očekivanjima. Nadam se da će ova godina biti svim ljubiteljima bilja povoljnjija od ove koja je iza nas. 2003. se na kraju ipak malo smilovala nad nama, pa su studeni i prosinac bili relativno normalni mjeseci, bez nekakvih ekstrema koji su nas pratili čitave godine.

Zima je zasada podnošljiva. Možda bi koji centimetar snijega dodatno pomogao osjetljivijem bilju, ali dobro je i ovako. Nadam se da nas niti ne očekuju neki prodori polarne hladnoće. Još par tjedana pa je gotov siječanj, u veljači sezona već naveliko počinje: sadite što niste stigli ujesen, ako ne bude prehladno, veljača je dobra i za orezivanje, prije svega grmlja koje cvate na novim, jednogodišnjim izdancima. Grmlje koje cvate na starom drvetu orežite nakon cvatnje. Ako ga treba orezati, naravno.

Strpimo se još malo, zima ne može više dugo potrajati! A kada počnu izbijati proljetnice, ne oklijevajte, pošaljite nam pokoju lijepu sliku iz vlastitog vrta na našu adresu: vivax@hi.htnet.hr

08.01.2004


Jesen? Zima! Ove godine, izgleda, ništa ne može biti kako treba, pa ni jesen. Nakon samo par jesenskih dana već smo vidjeli i snijeg i jake mrazove. Pa kuda to vodi? Nadam se samo da će zima neće biti prejaka, i da će slijedeća godina biti normalna.

U vrtu? Pripreme za zimu. Grabljajte lišće, počupajte od mraza dotučeno jednogodišnje bilje, zaštitite osjetljivo bilje... Sadite listopadno drveće i grmlje!

Nadopunjene su stranice o Phyllostachysima, ima se što vidjeti!

04.11.2003


Jesen je konačno stigla. Definitivno! Osvježilo je, kiša je sve češća, žuta se i crvena boja sve više uvlače u vrt.

Pravo je vrijeme da se počne misliti na - proljeće! Vrijeme je za sadnju lukovica i trajnica. Tko želi u proljeće uživati u prekrasnim cvjetovima koji niču iz smeđe-sivog tla nakon hladne zime, mora se sada potruditi.

Pogledajte stranice o ljekovitom bilju, ima raznih novosti!

25.09.2003


Ovo će očigledno postati godina za spašavanje onoga što se spasiti da. Neumorne suše traju već mjesecima, i vrtovi počinju ličiti na polupustinju. Što nam preostaje nego da čekamo, nadam se kišnu, jesen? Čak je i vode za zalijevenje počelo nedostajati. Moje bilje je ove godine jedva prolistalo i životari. Gotovo ništa nije naraslo - sve je iste veličine kao i prošle godine u ovo doba! Katastrofa!

Ne bismo li malo svratili misli sa sumorne stvarnosti, pogledajmo malo u prošlost: Rimski vrt.

08.08.2003


Suša je konačno malo popustila. Zapravo, ovakav razvoj događaja pomalo postaje karakterističan - početak srpnja je već nekoliko godina relativno kišan i svježiji nego lipanj.

Od novosti spomenuo bih neke zanimljvosti koje su dodane o bambusima roda Phyllostachys

07.07.2003


Ono što nas je prije mjesec dana jako čudilo, sada postaje sve normalnije. Govorim o temperaturama preko 30oC. Zašto postaje normalnije? Zato što je i kalendarski ljeto sve bliže.

Doduše, statistički lipanj ima i drugu stranu, a ne samo sunčanu. To je kišna strana. Lipanj je u kontinentalnim krajevima Hrvatske često najkišniji mjesec u godini. Tu se misli na ukupnu količinu oborine, a ne na vremensko trajanje kišnog ili kako bi rekli "ružnog" vremena. Bilo bi dobro kada bi i ove godine lipanj opravdao takav glas - nasadi su i dalje žedni.

Za ovo proljeće možemo reći da je bilo vrlo kratko, a još kraći su bili optimalni rokovi za sađenje i sijanje. Tek što su prestale velike hladnoće i otopio se snijeg, već je počela suša, a vrlo brzo i ljetne vrućine. Sada nešto saditi vrlo je rizično. Ako se može, bolje je pričekati jesen.

Što se novosti na site-u tiče, pročitajte novu stranicu o Hamamelisu.

07.06.2003


Suša! Tome se nismo nadali! Ovako se nešto, kažu meterolozi, ne pamti. Ili se barem ne mjeri, tj. nije zabilježeno otkada se meterološka zapažanja bilježe, a tome ima više od 100 godina.

Dakle, zalijevanje je glavni i svakodnevni posao. Tko svoje bilje nije zalijevao, malo mu je što ostalo. Naravno u to ne brojim veliko i dobro ukorijenjeno drveće, ali ljetnice, trajnice, svježe posađeno-presađeno grmlje i drveće je pod velikim stresom. Pomozimo mu da preživi!

21.05.2003


uvodnici 22.01.2003 - 01.05.2003

Viburnum bodnantense

Vivax je web site posvećen ukrasnom, začinskom i ljekovitom bilju, te hortikulturi.

Rudbeckia

Miscanthus sinensis 'Zebrinus'

Mahonia

Ph. nigra

Physocarpus