1977. godine su JASENKO HOURA i njegova ekipa iz Dubrave krenuli u avanturu pokretanja rock grupe, koja je dobila ime po jednoj epizodi stripa “Alan Ford”.
Prvu postavu grupe cinili su : Zoran Cvetkovic – Zok (solo gitara), Nino Hrastek (bas gitara), Tihomir Fileš (bubnjevi), Davorin Bogovic (vokal) i , naravno, Jasenko Houra (ritam gitara).
Osim Houre, svi preostali clanovi svirali su u bendu “Ciferšlus”, no dolaskom Houre mijenjaju ime u “Prljavo Kazalište” ne sluteci da ce desetak godina kasnije postati najveci hrvatski bend svih vremena.

Pod etiketom “Jugotona”, prvi službeni diskografski singl izašao je 1978. godine pod imenom “Televizori” i na njemu su se nalazile 3 pjesme – “Televizori”, “Majka” i “Moje Djetinjstvo”.
1979. godine izlazi drugi singl grupe “Moj otac je bio u ratu” pod etiketom diskografske kuce Suzy.

Prvi album benda je izašao 1979. pod naslovom "Prljavo kazalište" i pravo je remek djelo po angažiranosti tekstova koji su u tadašnjem (socijalistickom) društvenom uredenju izazvali sablazan, prešutni bojkot državnih medija (drugih nije bilo) zbog angažiranosti svojih tekstova, te prozapadnjacke glazbe. Moze se reci da je izlazak ovog albuma ustvari predstavljao pravi proboj domaceg punk autorstva. U meduvremenu je grupu napustio gitarist Zoran Cvetkovic, a na njegovo mjesto došao je Marijan Brkic.

Prvi album Prljavog Kazališta bio je neizbrisiv dokaz njihova iznimna talenta, no tek je drugi, “Crno bijeli svijet” (1980.), nagovijestio istinski stvaralacki potencijal grupe iz Dubrave. Pjesme poput “17 ti je godina tek”, “Zagreb” , “Moderna djevojka”, te posebno naslovna “Crno bijeli svijet” i posljednja pjesma na albumu “Mi plešemo”, postali su veliki hitovi što je rezultiralo prodajom od 150 000 primjeraka.

Godine 1981. izlazi treci po redu album Prljavaca nazvan po naslovnoj pjesmi “Heroj Ulice” i prvi na kojem se u ulozi vokala našao Jasenko Houra. Naime, došlo je do prepiranja unutar benda i Davorin Bogovic je nakratko izašao iz “Kazališta”.
Album je sniman u "Ferger" studiju u Švedskoj, a pjesma “Heroj ulice” postala je ogroman hit i nositelj albuma.

Album “Korak od sna” iz 1983., u prvom redu obilježili su povratak Davorina Bogovica kao vokala, te pjesme “Sve je lako kad si mlad” i “Korak od sna”. To je ujedno bila i zadnja ploca na kojoj je vokal bio Davorin Bogovic.

Album “Zlatne godine” izašao je 1985. godine pod etiketom “Jugotona” i na njemu se prvi put pojavljuje novi pjevac Mladen Bodalec. Najveca prednost ovog albuma bio je povratak pjesmama bržeg tempa poput “Ne zovi mama doktora”, “Sladoled”, “Zlatne godine”, a pjesma “Ma kog me Boga za tebe pitaju” bila je prva velika Hourina balada. To je period kada grupa definitivno izrasta u komercijalni (prodaja ploca, posjete koncerata), i autorski fenomen hrvatske glazbene scene.

Kontroverzni šok albuma “Zaustavite zemlju” (Suzy, 1988.), ne samo da zemlju nije zaustavio, vec ju je temeljito pokrenuo i probudio. Pjesma “Ruža Hrvatska” (Mojoj majci) postati ce prekretnica u karijeri Prljavaca, ali i mnogo više od toga. Tada igrati na kartu hrvatstva doista nije bio isplativ i preporucljiv potez.
Album je nudio iskljucivo hitove...“Zaustavite zemlju”, “Marina”, “Moj bijeli labude”, “Slaži mi”, “Mojoj majci”...
Krenula je serija koncerata “Kazališta” na kojima su se skupljale tisuce i tisuce ljudi sa hrvatskim zastavama. Prepune dvorane, gostovanja u Americi, Kanadi, Švicarskoj, Njemackoj, Australiji, Austriji, Švedskoj... Turneja je kulminirala na legendarnom koncertu održanom 17.10.1989. na Trgu Republike u Zagrebu i to je bio dotad najveci skup u povijesti Hrvatskoga naroda. Procjenjuje se da je na koncertu bilo izmedu 250 000 i 300 000 ljudi, iako prema nekim procjenama i pola milijuna ljudi. Koncert je navodno trebao biti zabranjen, ali ono što su Houra i Prljavo Kazalište “zakuhali” te veceri na Trgu, nadmašilo je i njihova predvidanja.
Izuzetno uspješnu turneju popratio je live album “Sve je lako kad si mlad”, a u to vrijeme gitaristu Marijana Brkica zamijenio je Damir Lipošek.

Sljedeci studijski album nazvan “Devedeseta” izašao je 1990. pod etiketom Jugotona. Još se nije ni stišala euforija oko albuma “Zaustavite zemlju”, a vec je “Devedeseta” pocela podizati prašinu. Na ovom albumu Houra biva prorokom svih zala koja rat sa sobom nosi. Tipicna antiratna i duboko humana ploca kulminira sa pjesmom i video spotom (radio ga je Vinko Grubišic) naslovne skladbe, gdje je slikom opisano sve što jedan totalitarni režim cini covjeku.

Iako je album “Devedeseta” bio izuzetno uspješan, 1993. je slijedio još uspješniji “Lupi petama i reci sve za Hrvatsku” na kojem se bendu pridružio i klavijaturist Fedor Boic. Houra inspiriran ratom i ratnim okruženjem piše, po mnogima, jednu od svojih najboljih pjesama po kojoj je i album dobio ime. Na album je uvrštena i tamburaška “Uzalud vam trud sviraci” koja je prikazala bend u drugacijem svijetlu.

Slijedila je turneja po Australiji i Kanadi te dugo ocekivani koncert u Zagrebu, održan na Dolcu pred 70 000 ljudi. Taj koncert je bio zabilježen i na cd-u “Božicni koncert” koji je izašao 1995. pod etiketom CBS.

1996. izašao je novi studijski album “S vremena na vrijeme” (Croatia Records) na kojem Houra uglavnom piše pjesme socijalne tematike.

1997. godine bend je proslavio 20.-u godišnjicu i to koncertom sa simfonijskim orkestrom u “Lisinskom”. Nedugo zatim, izašao je cd pod imenom “20 godina” sa snimkom tog koncerta.

“Dani ponosa i slave” iz 1998. je zasad posljednji studijski album Prljavaca.

2001. godine izlazi autorizirana biografija benda “Sve je lako kad si mlad” i 4-struki cd-box “Sve je lako kad s imlad '77 – '01”.
Grupu napuštaju Damir Lipošek i Fedor Boic, a zamjenjuju ih Zlatko Bebek i Jurica Leikauf.

Krajem 2002. godine, Prljavo Kazalište potpisuje ugovor s izdavackom kucom “Dallas Records”, a trenutno snimaju novi album pod nazivom “Radio Dubrava” i koji bi trebao biti završen u ljeto 2003.

Album Radio Dubrava je ostvario solidan uspjeh i Kazaliste je odradilo jos jednu izvrsnu turneju. Najveci hitovi sa albuma su bile pjesme Radio Dubrava, ali prije svega najveci hit Previse suza u mom pivu koji nas je vratio u doba novog vala.

Krajem 2004. Kazaliste je krenulo na turneju Karlovacko LIVE sa Miroslavom Skorom koja je zavrsila nezaboravnim koncertom u zagrebackom Domu Sportova, gdje je Houra prvi put najavio izlazak novog studijskog albuma u 2005. godini.

19.11.2005. izasao je novi album Prljavog Kazalista pod imenom Moj dom je Hrvatska!

POVRATAK