Zrak

Ovim zračnim znakovima pripadaju: Blizanci, Vaga i Vodenjak.

Ovi zračni znakovi vole prijateljstvo i komunikacije s ljudima iz raznih slojeva jer od svih nešto uče i svima nešto daju. Originalni su mislioci i nosioci novog, dobri govornici, s osjećajem za stil, boje i za lijepo. Relaksirajuće su osobe, oko sebe stvore ugodnu atmosferu u kojoj žive i primaju druge. Preko njih čovječanstvo može ispitati najveće ljudske domete. Zrak je povezujući element i ima racionalni pristup činjenicama i događajima. Tip zraka uglavnom naglašava mišljenje u apstraktnim formama, teorijama, idejama i konceptima, ima zadivljujuću objektivnost i živost uma. Njegovo ponašanje uglavnom je skladno, prijateljsko i prijatno, i prihvatit će rado posredničku ulogu, ali nedostatak čvrstoče i dosljednosti može da ga razmazi jer će zbog svoje jake želje za druženjem i skladom tražiti mir pod svaku cijenu.

U njegovim mislima postoji izvjesna količina nesigurnosti, pa može ponekad odavati utisak da se okreće kako vjetar puše. Ima sklonosti da suviše živi u svijetu ideja, pa čak i snova, tako da usprkos svojim velikim intelektualnim sposobnostima i dobro razvijenom razumijevanju, često gubi iz vida stvarnost i ono što je izvodljivo. Zračni znak često daje utisak da je hladan i oslobođen emocija. Razlog je to da sve mora podvrgnuti provjeri zakona logike i da za sve nađe logične odnose. Takva osoba voli stvoriti referentni okvir u koji će moći uklopiti sva iskustva, čak i ona koje se tiču osjećanja, koja nisu podložna racionalnim procesima, time što će ih učiniti objektivnima te im dati relativnu vrijednost, na taj način se može osloboditi svakodnevnih briga.

Kada je intelektualna predispozicija prenaglašena, dubljim emocijama pripada srazmjerno manje energije. Ne samo to, već se i na fizička ograničenja jedva obraća pažnja, tako da ovaj tip živi život u svom vlastitom apstraktnom i idealnom svijetu. Nadahnuće i podstrek dolaze izvana, odnosno iz kontakta i razmjene sa drugima. Dobro se slaže međusobno s dva tipa zraka jer zajedno dobro "lete", dignu intelektualnu prašinu i vinu se u neslućene visine. Odlično se nadopunjuju sa vatrom.