Venera

Venera ima gotovo isti volumen kao Zemlja, poslije Sunca i Mjeseca, nebesko je tijelo koje najjaće svijetli i nama je najbliže. Venerin element je zrak. Blistava ljepota ovog nebeskog tijela prouzrokovala je da je Venera (ili Afrodita)  proglašena za boginju ljepote i ljubavi. Poslije Zeusovog izbacivanja sperme u more, nastala je rađajući se iz pjene. Njena ljepota ne samo da je donijela harmoniju, već je isprovocirala Trojanski rat. U astrologiji Venera predstavlja sve što smatramo lijepim i poželjnim.Njeno mjesto u horoskopu govori nam o našoj potrebi za mirnim, harmoničnim okruženjem,o našoj ljubavi prema životu i našoj sposobnosti za žrtvovanjem.Simbol  je svega što je lijepo i nježno, ugodno ali i iracionalno. Uzrokuje inertnost i lijenost. Egzaltirani osjećaj ljubavi i sreće. Simbolizira tinejdžere i erotiku.

Kod čovjeka upravlja metabolizmom,urinarnim aparatom, ženskim genitalnim organima, uvjetuje zdravlje grla i kose. Ako je harmonična unutar nečijeg horoskopa znači osjećajnost, stvaralački i umjetnički talent, entuzijazam, veselje, šarm , simpatije, ljubaznost, senzualnost, sposobnost uživanja u svim oblicima života. Negativno uvjetuje lijenost, slabu volju, taštinu, površnost, moralizam, pretjerani romantizam, ovisnost, morbidnu senzualnost.Umjetnici, a posebno muzičari, povezani su sa Venerom, kao i naš smisao zaestetiku i naše preimućstvo u umjetnosti zavođenja ili da budemo zavedeni.Njena kovina je bakar.

U astrologiji je vladalac Bika i Vage, te vlada drugom i sedmom kućom.

U psihološkim manifestacijama: ljubav, erotska privlačnost, smisao za sklad, lijepota, umjetnost, drustvenost.

Biološke manifestacije: seksualnost, bubrezi, vene, emocionalne smetnje, bolesti grla.

Sociološke manifestacije: djevojka, ljubavnica, supruga, majka, službenica, sve osobe koje su zainteresirane za blagostanje, proizvodnju ili prodaju odjeće ili osobe koje su zabavljaci, umjetnici.