Vatra

Ovim vatrenim znakovima pripadaju : Ovan, Lav i Strijelac

Vatreni znaci su temperamentni, brzo se ljute i brzo hlade. Kreativni su, strastveni, idealisti i avanturisti. Tip vatre svijetu prilazi pun entuzijazma, uz skoro neiscrpnu energiju i neprestanu aktivnost,  plodonosan, žestok, podsticajan i žustar karakter, koja može da se preokrene i u nametljivost, agresivnost, brzopletost i rasipnost. Tip vatre je spontan i pun samopouzdanja. On sam sebe pokreće jer je okrenut sebi u velikoj mjeri. Snaga volje je velika, kao i njegova hrabrost i istrajnost. Međutim kada nema samokontrolu, kada ne voli rutinu i čezne za svakom novinom, istrajnost nije tako lako primjetna. Pa ipak , ako se tip vatre za nešto odluči, ostaje vjeran svojem idealu.

Prošlost nema skoro nikakvu privlačnost, njegovo cijelo biće je okrenuto budućnosti, koju željno iščekuje. Rado prihvaća svaku novu priliku, a da se ne obazire na opasnost, često ne obrati pažnju na rizike ili ih vidi tek kad opasnost prođe. Ima djetinjastu vjeru da će sve ispasti najbolje moguće, što je često praćeno potcjenjivanjem materijalnih stvari - on ne uspijeva da im prida njihovu pravu vrijednost. Kada stvari krenu na gore, tip vatre može biti dječje bespomoćan i prostodusan, jer ima izuzetno snažan poriv da dramatizira i preuveličava. Za osobu ovog tipa važno je da živi u šarolikom svijetu ideala i fantazija, nema veće sreće za njega nego da se bavi nepraktičnim idealima i vizijama.

U pozitivnom smislu ovo moze proizvesti vrlo originalan briljantni um, sigurnost u svoju sudbinu, a s druge strane, ovo znači da tip vatre teži da provodi vrijeme u brzom slijedu fantazija, i reskira da se potpuno iscrpi. Uz agresivno ponašanje, negativni aspekti ovog tipa su ponos i arogancija. Medutim, u sustini, vatra je poštena, topla, energična, jaka, bezbrižna, sigurna, poletna, vitalna, spontana i lojalna, ako možemo to tako reči. Ona sagorijeva probleme. Dobro se slažu s ljudima zraka, a i međusobno. Vatra grije zrak, a zrak rasplamsava vatru i čini je večom i jačom. Dvije vatre zajedno dobro gore pod uvjetom da ne pretjeraju, jer ljudi vatre obično naprave požar.