Sunce

Sunce ima oblik ogromne kugle koja se sastoji od plina, uglavnom vodika i helija, a temperatura sloja kojeg vidimo iznosi oko 5.700°C, dok je njegova unutrašnjost pravi nuklearni kotao , s temperaturom od oko 15 mil. stupnjeva Celzijevih. Dijametar Sunca je 109 puta veći od dijametra Zemlje. Dnevno prođe prividno po 1 stupanj, jednim znakom vlada mjesec dana, a Zodijak prođe za godinu dana. Njegov element je vatra, a najjači je u Lavu i dosta jak u Ovnu.

Sunce daje svjetlost i život ali ga može i uništiti ( ljetne žege, požari, suše i opekotine na koži od prenaglog izlaganja sunčevim zrakama ) . Kod čovjeka utiče na srce, krvni pritisak, vid, kralježnicu. Karakteristike koje daje ljudima jesu:  vitalnost, aktivnost, živahnost, dostojanstvenost, volja,vlast, prestiž, autoritet, snaga osjećaja, društvena moć, organizacija, uspjeh i visoke političke položaje .Kod muškaraca znači muškost, zrelost, kreativnost, velikodušnost, a kod žena važnu mušku ulogu u njenom životu: suprug, otac, brat, ljubavnik itd. Ako je harmonično unutar individualnog horoskopa s obzirom na druge planete, osobi daje životnu radost, širokogrudnost, pozitivan karakter, strast, aristokratsko ponašanje, ponos, dostojanstvo, društveno uzdizanje, bogat duhovni život. Neharmonično Sunce u individualnom horoskopu, uzrok je taštine, narcizma, egzibicionizma, teatralnog ponošanja, despotizma, okrutnosti, egoizma, prepotencije, arogancije, patrijarhalnog stava, i takva osoba uvijek koristi silu. Znak u kome se sunce nalazi otkriva najdublju prirodu neke osobe, ali ovo ne mora značiti da će se ona izražavati na način koji je karakterističan za taj znak. Sunce simbolizira stazu kojom se diže, stazu individualizacije... znak u kome je Sunce, pokazuje način na koji ova staza može najbolje da se slijedi. U suštini, sunce predstavlja način na koji neko može doseći sklad sa samim sobom. Što se Zemlje tiče, Sunce je njen izvor energije, centralno tijelo oko kojega se ostali kreću, centar. Ego, sjaj, svjetlo, toplina, impuls života. Vlada astrološkim znakom Lava i 5. kućom Zodijaka.

Sunčeva kovina je zlato, a boje: zlatna, grimizna i sve boje od izlaska do zalaska sunca.

Biološke manifestacije: zdravlje, vitalnost, srce, cirkulacija (mozak, desno oko kod muškaraca,lijevo oko kod žena, desna strana tijela), kičma.

Psihološke manifestacije: želja za životom, radost življenja, velikodušnost

Sociološke manifestacije: muškarci, otac, autoriteti...