Saturn

Po mitologiji, Chronos (Saturn), je pojeo svog oca Urana da bi došao na vlast, a svoju djecu je jeo , da bi zadržao prijestolje, jer je mislio da će ih njihova glad za moći navesti da ga ubiju, dok ga Jupiter nije zbacio sa položaja. Saturn je planet moći, vlasti, zla, starosti, trpljenja, muka, sivila, hladnoće, zime, leda, samoće, depresije, očaja, škrtosti. U Astrologiji se Saturn također smatra Karma planetom. Karma je zakon uzroka i posljedica. Saturn se brine da se suočimo sa posljedicama naših postupaka. Ovo je posebno točno u periodu povratka Saturna oko 29 god. , kad prirodni Saturn formira konjunkciju sa prolazećim Saturnom. To je vrijeme kada treba razmisliti o životu i svim greškama i razočarenjima doživljenim u njemu, što bi trebalo prouzrokovati popravne akcije.

Saturn označava prošlost, tradiciju, oca, principijelnost. Gdje se Saturn nađe, tamo će problemi biti pravilno riješeni, kao izazov koji se može naći u svakom horoskopu. Trebalo bi da nadvladamo strah i zabrane. Viđen kao pozitivan, Saturn donosi sastav istrajnosti, marljivosti i odgovornosti. Vlada Jarcem. Njegova orbita je udaljena od Sunca oko 11.425.000.000. km, ogroman je planet, čiji je dijametar veći od zemljinog 10 puta. Sjajan je i jedinstvenog izgleda, okružen s nizom koncentričnih prstenova koji se sastoje od čestica odvojenih međusobno. Gornja atmosfera Saturna je hladna, vidljivost ovisi o godišnjem dobu i položaju planeta. Ima dvadesetak satelita i kreće se sporo. On je djed obitelji, gust je kao Zemlja, olovne boje. Njegov element je zemlja.

Kod čovjeka djeluje na kožu i kožne bolesti, zube, sluh, živčani sistem, strukturu mišića i kosti. Izaziva reumatizam, lijena crijeva, a nokti lako pucaju. Harmoničan stvara otpornost prema strastima, snažnu volju, moral, oprez, samostalnost, racionalne izbore, stoicizam, pravednost, osjećaj dužnosti, ozbiljnost, rezerviranost, podnošenje teškoća, mir, intelektualne sklonosti, ambiciju. Neharmoničan uzrok je škrtosti, egoizma, pesimizma, hipokrizije, hladnoće, zločestoće, nepovjerljivosti, netolerantnosti, tuge, indiferentnosti, moralne okrutnosti, zavisti, restrikcija, depresija, nepovoljnih promjena, sukoba sa službenim licima, vlastima i roditeljima, gubitaka. Saturnova kovina je: olovo. U astrologiji vlada Jarcem i Vodenjakom te 10. i 11. kućom Zodijaka.

Psihološke manifestacije : moć koncentracije,  postojanost, istrajnost, ozbiljnost, štedljivost.

Biološke manifestacije: skelet, koža, slezena.

Sociološke manifestacije: marljivost, sputane i melankonične osobe, starije osobe, otac, rudari i sl.