Merkur

Merkur je mali planet, po dimenzijama podsjeća na Mjesec, a od sunca je udaljen 58.000.000. km. Površina mu je izbrazdana kraterima, slično kao površina Mjeseca. Element Merkura je zemlja. Dnevno prođe 1 do 2 stupnja a 12 znakova Zodijaka za godinu dana otprilike. Njegov noćni domicil je u Blizancima, a dnevni u Djevici. U mitologiji Merkur (ili Hermes) je služio kao glasnik bogovima prenoseći novosti. Njegov razum i njegov zlatni jezik omogućili su mu da postane Bog komunikacije. Toliko je uživao varajući druge, da su mu lopovi odavali božansku čast.

U astrologiji on predstavlja našu sposobnost komuniciranja, analitičkog rezoniranja, smisla za biznis, smisla za javni nastup, dovitljivost. Simbol je puberteta, braće, vršnjaka, kolega, rodbine, prijatelja, suradnika, lukavih ljudi, špijuna, astronoma, matematičara, lopova, literature, svih sredstava komuniciranja i transporta, komercijalnih razmjena, putovanja, studiranja, stvara dobre govornike ali i svadljive osobe. Nepredvidljiv je, uzrokuje stalne promjene.

Kod ljudi upravlja plučima, bronhijima, nervnim i cerebralnim sistemom, sluhom, rukama, crijevima, prstima, pamćenjem, maštom, pokretima tijela. Merkurova boja je siva. Ako je harmoničan s planetima unutar osobnog horoskopa, daje zdravi razum, spretne ruke, dobar govor, sposobnost analiziranja, pokretljivost, duhovitost i humor. Neharmoničan, uzrok je ironije, sarkazma, inkvizitorskog ponašanja, sterilne polemike, cinizma, dvoličnosti i nestabilnosti. Merkur vlada znakom Blizanaca i Djevice, kao i trećom i šestom kućom u Zodijaku.

Psihološke manifestacije: dobra moć rasuđivanja, kritičnost, vještina izražavanja i pisanja, posredovanje, diplomacija, intelektualne ambicije

Biološke manifestacije: funkcije nervnog sistema, nervoza.

Socioloske manifestacije: intelektualni radnici, trgovci, posrednici, mladi ljudi, kancelarijski službenici, osobe sumnjivih poziva.