Mars

Mars je crveni planet, četvrti po udaljenosti od Sunca, poslije Merkura, Venere i Zemlje. Malo je spljošten na polovima. Godišnja doba na Marsu mijenjaju njegov izgled. Atmosfera Marsa sastoji se od 96 posto ugljičnog dioksida. Njegova površina može biti nevidljiva nekoliko mjeseci zbog oluja prašine. Ima dva setelita: Deimos i Fobos koji su dobili imena iz mitologije prema sinovima koji su se rodili iz ljubavi Marsa i Venere. Mars je proglašen bogom rata, zvanim Aresom (kod Grka), znanim po njegovoj odvažnosti i hrabrosti, i uplitanja u svaku bitku. Tradicionalno Mars simbolizira ratnika koji je davao u zalog polja u vrijeme mira da prehrani porodicu. Mars simbolizira mušku, a Venera žensku energiju. Mars je planet moči, vlasti, žestine, visokih temperatura, agresivnosti, dinamike, ogromne fizičke energije koja gradi i ruši, da bi opet imala što graditi. Dnevno prođe po pola stupnja Zodijaka, a cijeli Zodijak za otprilike dvije i pol godine. Noćni domicil ima u Škorpionu, a dnevni u Ovnu. Kod ljudi djeluje na tonus mišića, muške spolne organe, fizičku energiju, nos i crvena krvna zrnca. Mars daje osvajanja, strast, energiju, akcije, originalnost. Simbolizira doba kad se borimo za uspjeh, rivale,ekstrovertiranost, ljutu borbu, ozbiljnost, toplinu, vitalnost, muški čvrsti seks, željezne instrumente, oružje, sportaše. Ako je pozitivan daje inicijativu, ogroman energetski, intelektualni i seksualni potencijal, magičnu ličnost, entuzijazam, hrabrost i iskrenost, agresivnost i prodornost. Ako je negativan, može prouzročiti kompleks manje vrijednosti, nepovjerenje, sumnju, brutalnost, sadizam, pomanjkanje takta, tiraniju i svadljivost. Marsova kovina je željezo.

U astrologiji vlada Ovnom i Škorpionom,te prvom i osmom kućom Zodijaka.

Psihološke manifestacije: volja, aktivnost, hrabrost, poduzetnički duh, radost rada i borbe, spremnost za pokretanje akcija, vještina.

Biološke manifestacije: mišići, seksualne funkcije, groznica, temperature, kožne bolesti, nezgode, povredeSocioloske manifestacije: borci, naoružani ljudi, sportaši, mehaničari, tehničari, zantlije kirurzi...