DEMISTIFICIRANI C++ (3. prošireno izdanje)

Provjerite zašto "pravi programeri" koriste C++

Prevoditelji

Za izradu programa u jeziku C++ neophodan Vam je barem prevoditelj (compiler). Svakako elegantnije rješenje jest integrirana razvojna okolina (IDE), koja uključuje editor teksta s sintaksnim isticanjem (syntax highlighting), prevoditelj te modul za otkrivanje pogrešaka (debugger).

Komercijalni proizvodi

Najpoznatije razvojne okoline za programe na MS Windows operacijskim sustavima su:

Moguć je besplatni download probnih verzija oba proizvoda.

Oba proizvođača imaju svoje zastupnike u Hrvatskoj koji omogućavaju kupovinu njihovih proizvoda uz značajan popust za učenike, studente i prosvjetne ustanove. Firma Konto je zastupnik Embarcadero-a, a Microsoft Hrvatska jest lokalna podružnica Microsoft-a.

Osim komercijalne verzije, Microsoft nudi i besplatnu ("Express") verziju svog Visual C++ razvojnog alata. Iako "olakšana", ta verzija će biti sasvim zadovoljavajuća za nekoga tko želi naučiti programirati u jeziku C++.

S Embarcadero-vih stranica može se skinuti besplatna inačica Borland C++ prevoditelja, koja se inače koristi u C++ Builder paketima. Ona se pokreće iz komandne linije.


Besplatni proizvodi

Ako želite programirati u C++-u na nekoj drugoj platformi ili zazirete od Microsoftovih proizvoda, na raspolaganju je nekoliko besplatnih prevoditelja i razvojnih okolina.

Svakako najpoznatiji je GCC prevoditelj nastao u okviru GNU projekta. Iako je izvorno napravljen za Linux, danas postoje verzije za čitav niz operacijskih sustava. Za MS Windowse najpoznatiji su MinGW i Cygwin. GCC koriste mnoge (također besplatne) razvojne okoline.

Bloodshed Dev-C++ jest besplatna integrirana razvojna okolina za MS Windows koja koristi GCC prevoditelje.

Code::Blocks jest besplatna integrirana razvojna okolina za MS Windows, Linux (32 i 64 bita) i Mac OS X. Također koristi GCC prevoditelj, ali se može konfigurirati i za niz drugih prevoditelja.


Boost

Nezaobilazna C++ biblioteka dio koje je uključen u novu inačicu Standarda jezika C++. Nastala je zajedničkim radom mnoštva programera. Mogu se skinuti izvorni kodovi svih biblioteka.