ZELENI ANOLIS
Anolis carolinus

     


Zeleni anolis pogrešno se nazivaju i americkim kameleonima, iako nisu pravi kameleoni imaju sposobnost promjene boje od žarko zelene do smede, njihova domovina je južni dio USA od istocnog Texasa do obala Atlantika.
To je jedna od vrsta pogodnih za djecu i pocetnike. U prirodi žive obicno dvije godine (zbog velikog broja grabežljivaca) dok u zarobljeništvu nisu rijetki primjerci od šest i više godina.
Velicina varira od 10 - 30 cm, zelene anolie su nešto duže, od onih smedih.

SMJEŠTAJ I DRŽANJE

Za jednu anoliu dovoljan je terarij od 40 litara no za par trebamo prostor od 100 litara, dobro može poslužiti i stari akvarij kojem cemo dodati gornju stranicu od plasticne ili tkane mrežice (da gušter ne može pobjeci)
No ipak je bolje kupiti gotovi terarij, lakše se održava i ima bolji sustav ventilacije.
Terarij je najbolje uredit da na «žice» grijaca stavimo tepih po kojem posipamo koru crnog bora ili ugljen za guštere. Bilje u terariju izuzetno je bitno jer anolie piju rosu s lišca (ližu) i gotovo nikad ne piju iz zdjelice,
(neki primjerci se mogu naucit piti iz posudice s vodom).
Bilje terarija trebalo bi biti ne-toksicno znaci samo odabrane vrste koje pripadaju tropskoj klimi.
Grancice nikako nesniju biti od hrasta ili oraha.
Koje se dezinficira vlažnom mokrom krpicom (svaki list posebno).
Biljke i grancice moramo dobro osigurati ucvrstit
i fiksitat unutar terarija.
Za grijanje terarija koriste se razni tipovi grijaca; grijace ploce ili tzv. žicani grijaci (u obliku žice). Iznad grijaca postavi se tepih, a na njega ekološke podloge; "BARU" ili demidrirana kora crnog bora, treset ili poseban granulat.

sve su te podloge blago kiselog pH pa se na njima teže stvaraju gljivice i pljesni, dobro upijaju izlucevine te se mogu kompostirat.
U terariju možemo držati samo jednog mužjaka i nekoliko ženki, nikada ne smijemo stavit dva mužjaka zajedno.

TEMPERATURA SVIJETLO I VLAŽNOST

Temperatura varira nocna iznosi od 21°C - 27°C, dok je dnevna od 27°C - 32°C
Bitno je da je izmjena dana i noci redovita i u pravilnim razmacima, ljeti 14 sati dana, zimi 10 sati dana.
Rasvjeta mora sadržavat dio UV spektra (zbog sintetiziranja vitamina D3) i uz takvu rasvjetu trebalo bi postavit i lampu za suncanje, ispod koje bi temperatura bila nešto viša nego u ostatku terarija tzv «basking spot» na kojoj bi životinja prikupljala energiju za dnevne aktivnosti. Svakako treba pazit da gušter nikako ne može do tih žarulja ili bilo kojeg djela instalacija.
Vlažnost zraka u terariju trebala bi se kretat od 50 - 80 posto, najbolje se postiže redovitim svakodnevnim prskanjem i brojnim živim biljkama u terariju, nikad ne prskajte samu životinju vec bilje u terariju, najbolje da u posudicu stavite vrucu vodu te namjestite na najfiniju maglu, time ce vlaga dok dode do životinje biti blago topla.

PREHRANA

Hranjene je bitan faktor držanja anolia u zatoceništvu. Premda nisu toliko zahtjevni kao na primjer kameleoni ili ostale vrste guštera, prehrana samo s cvrccima nece zadovoljit anoline potrebe.
Uz cvrcke koji su osnovna hrana, moramo im povremeno ponudit crve brašnare i neke kukce iz našeg dvorišta (obavezno moramo biti sigurni da nisu zagadeni insekticidima). Uz to anolie se hrane i vocem pasiranim breskvama i marelicama premda u malim kolicinama i voce je potrebno za pravilan rast ovog guštera.
Hranu je potrebno dva puta tjedno obogatit vitaminima i mineralnim pripravcima, posebno kalcija i fosfora.
Dozu vitamina i minerala moramo udvostrucit za jedinke koje se razvijaju ili nose jaja, no nemojte pretjerivat.
Sva hrana najbolje da stoji u posebnoj zdjelici da se može lakše uklonit ako se ne pojede.

SPOLNOST I PARENJE

Mužjaci anolia su veci od ženki, imaju vecu celjusni otvor, vecu glavu i vidljivi hemipenis.
Anolie se cesto razmnožavaju u zatoceništvu i to uzastopno.
Ženke imaju sposobnost zadržavanja sperme u tijelu cak i nekoliko mjeseci nakon parenja.
Ženke za vrijeme nošenja jaja brzo gube kalcij pa je potrebno udvostrucit uobicajenu dozu.
Ako ženka ne nade prikladno mjesto da ih zakopa, jaja ce odložit bilo gdje u terariju a ako ih ne stavimo u inkubator ubrzo ce propast. Nakon što položi jaja, ženka im se ne vraca.

INKUBACIJA I NJEGA DO IZLJEGANJA

Jaja cim su izležena moraju biti inkubirana, kada ih vadite ne okrecite ih vec ih onako kako ste ih primili stavite u plasticnu posudu napunjenu s rahlom zemljom, zemlja ne smije biti mokra vec samo blago vlažna. Temperatura inkubacije iznosi oko 28°C.
U takvoj posudi moramo maksimalno omogucit ventilaciju i održavat redovito vlagu takvog supstrata.
Dozrijevanje jaja traje oko 40 dana, mladi kad se izlegu iznimno su mali i nikako se ne smiju držat s odraslima, roditelji ih nekad znaju i pojest, a i mladi odbijaju uzimat hranu jer su u stalnom stresu zbog prisutnosti roditelja.
Prehrana mladih anolia sastoji se uglavnom od sitnih insekta koji su najcešce ulovljeni u našoj okolici (paziti na insekticide) mušica i sitnijih muha.

ZNAKOVI BOLESTI

Na žalost prvi znakovi bolesti su znak da je anolia vrlo bolesna. Anoreksija popracena dehidracijom koje uzrokuje postepeno gašenje svih glavnih životnih funkcija zadnji je stadij prije uginuca.
Vecina anolia u ducanima je uhvacena u divljini i moguce je cak i vjerojatno da ima parazite, cišcenje parazite delikatan je posao moramo tocno znati protiv kojeg nametnika se borimo jer kriva dijagnoza može uzrokovati smrt. Boja je cesto dobar znak da nešto ne valja kada su smede boje ili su uplašene ili je temperatura preniska ili jednostavno nemaju dovoljno prostran terarij.
Dva mužjaka koji su zajedno u terariju redovito se potuku a onaj koji izgubi promjeni boju u smedu i odbija hranu, ako se ne odstrani uskoro ugine.