ZELENA IGUANA
(Iguana Iguana)

       

Prva stvar koju trebamo upamtiti da je svaka jedinka individua. Svaka iguana ima svoju osobnost i svoj karakter. Osnovne potrebe se ne razlikuju, no postoje stvari koje pojedinci vole više i stvari koje vole manje. Promatrajuci svojeg guštera saznat ce te koja mjesta voli za odmaranje, suncanje i kretanje koju hranu preferira i koje osobe.
Iguane imaju sposobnosti prepoznati glas svog vlasnik i cak odazvati se kad ih zovemo.
Iako su izuzetno veliki gušteri narastu i do 2m. mirni su i staloženi a njihovo ponašanje ulijeva povjerenje.

TERARIJ

Ako bi se taj prostor tako zvao. Iguane izrastu prilicno dugacke cak i preko dva metra, stoga prostor u kojem ih mislimo držat mora biti iznimno velik. A normalno je da kad prerastu mjere terarija, dnevno slobodno lutaju po stanu. Neki vlasnici preporucaju da duljina terarija mora minimalno biti dvije dužine iguane, a visina barem tri dužine iguane, buduci da su iguane gušteri koji žive na stablima i u krošnjama. Iguane su iznimno mirni i staloženi gušteri, usudio bi se reci najstaloženiji od vrsta koje se mogu nabavit. Vecina ih se nauci na držanje u ruci, ali ne duži period vremena.
Svako tko se odluci za nabavu guštera, treba znati da to nije pas ili macka i da su gušteri životinje koje nisu ljubitelji pretjeranog fizickog kontakta, premda sam cuo da se neke iguane daju pripitomit do te mjere da hodaju uz vas i odazivaju se na ime.
Tako velikog ljubimca možete izvest u park u šetnju ili povest sa sobom na more, no nikako je nemojte puštat s uzice kad niste u stanu.
Za uredenje terarija najbolje je koristiti bambusove grane ili ih vezati i napraviti platforme u terariju.
U prirodi iguane su izvrsni penjaci i cesto borave i odmaraju se na drvecu.
Bilje u terariju nije nužno, a ako želimo zelenila mora biti netoksicno i cvrsto (da se ne slomi pod težinom guštera) Preporuca se plasticno.
Mnogo je važnije izgradit debele grane i platforme za odmaranje i suncanje.

TEMPERATURA I VLAŽNOST

Temperatura u terariju treba varirat izmedu 21°C - 30°C
Bitno je da postoji razlika u temperaturi izmedu dana i noci. Razlika iznosi oko 10°C - 15°C toliko je dnevna temperatura viša od one nocne.
Iguanama kao i ostalim gušterima važna je temperatura da mogu probavit hranu, u slucaju da temperatura nije dovoljno visoka može se desit da u probavnom traktu hrana pocne trunuti,
Osim neugodnog mirisa u terariju, oslabljuje se i imunitet guštera, te takav postaje neotporan na infekcije i bolesti.
Vlaga u terariju lako se postiže svakodnevnim prskanjem raspršivacem za cvijece, voda koju tocimo u prskalicu mora biti topla pa kad izade iz prskalice ugodno je topla (može koristiti šprica za cvijece, namještena na najfiniji mlaz).
Bitno je da ne prskamo iguanu prije spavanja, za spavanje mora biti suha i smirena spremna na spuštanje temperature u terariju.

SVIJETLO

Uz neonsku rasvjetu u terariju koja osvjetljava cijeli terarij imamo i reflektoricu posebno dizajniranu za suncanje guštera.
Svijetlo za suncanje «basking spot» je obavezno za sve guštere. Tu se prikuplja potrebna toplina i energija za svakodnevno funkcioniranje.
Takva rasvjeta postavlja se u kut terarija i gušter mora imat izbor da se povuce u hladniji dio terarija.
Sva rasvjeta mora biti izvan dohvata guštera da ne dode do neželjenih opekotina ili udara elektricne struje. Gušter mora svakodnevno apsorbirat odreðenu kolicinu UV spektra svijetla, jer jedino tako može sintetizirat potreban vitamin D3.
Pa prema tome morate kupit takvu žarulju.

PREHRANA

Iguani moramo ponuditi širok spektar prehrane da bi ostala zdrava.
Povrce cini najvece ucešce u prehrani 80%, zatim slijedi voce sa 10%, ostalo pripada namjernicama koje se povremeno daju.
Preporuca se cjeli niz lisnatog povrca; salate, zelja, radic, rikola, brokula..
Najbolje je da je hrana sirova i sitno istrgana.
Iguane nemogu žvakat i sirovo tvrdo povrce kao; mrkvu, krumpir, ciklu, pa je najbolje da se takva hrana skuha ili sitno nariba.
Osobitu poslasticu u prehrani cini voce; banane, jabuke, dinje, lubenice itd.
U preostalu hranu ulazi tzv. junk food kuhana riža, špageti, tvrdo kuhana jaja, vocni jogurt i kruh.
Uz osnovnu hranu dodaju se vitaminsko mineralni dodaci prehrani 2 – 3 puta tjedno.
U terariju naravno mora postojati zdjelica sa svježom vodom koju mijenjamo više puta dnevno.
Povremeno zdjelica služi za kupanje, pa je najbolje stavit je na sigurno mjesto i fiksirati.