LEOPARD GEKONI
Eublepharis Macularis

     


PODRIJETLO

Leopard Gekoni su pronadeni u Iranu, Afganistanu, Sjevernoj Indiji i Pakistanu. Vecina današnjih pitomih Leopard Gekona su proizašli od Leopard Gekona dovezenih iz Pakistana. Oni žive u pustinjama i na suhim travnjacima. Leopard Gekoni su nocne životinje koje se same presvlace tokom dana izmedu stijena i u jazbinama.
OPIS
Ime Eublepharis Macularis "grubo" prevedeno znaci:
• Eublepharis znaci pravi ocni kapci
• Macularis znaci tockast
Za razliku od ostalih Gekona, Leopard Gekon ima pomicne ocne kapke i nema nožne jastucice što omogucava ostalim Gekonima da se penju po okomitim površinama. Gekoni dostižu velicinu od 20-25 cm. Odrasli imaju više žutu kožu sa tamno-smedim tockama.
Mladi su djelomicno pokriveni žutom i tamno smedom bojom koja se stapa s tockastom pozadinom sve dok Gekon raste. Uzgajivaci su stvorili i umjetne (dizajnirane) vrste Gekona.


DRŽANJE LEOPARD GEKONA KAO KUCNOG LJUBIMCA

Leopard Gekone se najlakše održava dajuci im odgovarajuce životne uvjete. Rijetko grizu i lako ih je održavati. Leopard Gekoni su veoma mirni ako ih se uredno održava. Ipak treba se paziti kako primiti Gekona, NIKADA ZA REP! Gekonov rep otpadne kao mehanizam za obranu. On ce opet izrasti, ali nikada tako lijep kao orginalni.
Oni su relativno ciste životinje i za obavljanje nužde uvijek ce upotrijebiti samo jedan mali dio terarija tako da se to veoma lagano može ocistiti.


DRŽANJE U TERARIJU I POTREBE

Leopard Gekoni se lagano održavaju. Terarij od 40 litara ce adekvatno udomiti jednog Leopard Gekona, a od 80 litara ce udomiti jednog mužjaka i 2 ženke --> Nikada ne staviti zajedno 2 mužjaka u terarij.
Temperatura i svijetlost:
Dnevna temperatura treba biti izmedu 25°C-30°C (85°F-90°F). Kao svaki gmaz Gekon treba jednu toplu i hladnu tocku od koje ce izabrati . Nocna temperatura moze biti i ispod 20°C (70°F). Kako su Leopard Gekoni nocne životinje UV-svijetlo im nije potrebno. U terariju treba biti 12 sati dan i 12 sati noc.
Grijanje:
• Keramicke žarulje (toplinski emiteri) – Izvrsni su izvori topline. Mogu se nabaviti u raznim watažama i mogu biti iznimno vruci. Budite sigurni da ih Gekon nemože dotaknuti. Keramicki emiteri su najbolji s termostatom. Oni sprecavaju pregrijavanje terarija za vrijeme vrucih dana posebice preko ljeta. Keramicki grijaci su najbolji nacin za stvaranje topline po noci pošto ne proizvode svijetlo.
• Grijace ploce za gmazove – Pricvrste se za dno terarija i može se podesiti debljina da bi se postigla što bolja toplina.
• Elektricna žarulja – Dobro rade tokom dana. Mogu se upotrijebiti u raznim watažama, ali ih se treba preko noci zamijeniti nekim drugim grijacim sredstvom pošto proizvode svjetlo.
• Nocne žarulje - Mogu poslužiti kao nocni grijaci.
• Termofori – Mogu poslužiti svrsi, ali se nesmije previše povisiti temperatura u terariju.
Ne upotrebljavati vruce kamenje! Oni prouzrokuju stvaranje vrucih mjesta, te se mnogi gušteri opeku na njima.
Voda i vlažnost:
Leopard Gekon treba samo malu posudicu sa sviježom vodom svakog dana. Ja takoder držim posudu od margarina za sakrivanje. U posudici držim vlažnu koru od drveta. Ovo omogucuje Gekonu povoljnu vlažnost i oslonac za vrijeme presvlacenja.
Podloge:
Podloge koje nisu preporucljive:
• igrališni pijeska
(nije za mlade, jer oni ce ga progutati što može izazvati gušenje i smrt)
• mješavina kore i orhideje
• novine
Podloge koje uzrokuju velike probleme:
• Pijesak za gekone ispod 6 mjeseci. Prouzrokuje gušenje.
• kora, strugotine i ostali proizvodi izradeni sa mahovinom. Lako se progutaju i zna se da uzrokuju gušenje.
• zemlja koja se upotrebljava za izradu loncarije jer Gekon može pojesti neke njegove nezdrave sastojeke.
• pare bora i cedra koje su toksicne za reptile .
• Astrotratine sa grubim rubovima, a Gekon može pojesti dijelove koji otpadaju.
U terariju se trebaju omoguciti stijene ili kora da se Gekoni mogu sakrivati pošto su nocne životinje ili da si ostružu staru kožu za vrijeme presvlacenja.

HRANJENJE

Pojedina hrana
Leopard Gekoni su mesožderi. U zatoceništvu oni jedu: kraljevske crve (zophobas), cvrcke, crve koji su u hrani, voštane crve, zemljane crve, skakavce...
CUVAJTE SE hranjenja insekata iz vašeg dvorišta! Ti insekti mogi biti zaraženi pesticidima ili herbicidima upotrebljenim u okolini. Cak i ako se vi ne služite pesticidima, možda ih je upotrijebio vaš susjed ili netko u blizini!!!!!!
Nije preporucljivo davati insekte koji nisu dokazani za sigurnu hranu. Oni mogu biti otrovni za vašeg Gekona. Za krijesnice ulovljene u ljeto se smatra da su otrovne za neke reptile. Suvremeni pokusi se dokazali da krijesnice mogu ubiti guštere i tada se trebaju smatrati otrovnima za sve životinje (Adler 1998)
Dodatci Hrani treba dodati kalcij i multivitamine.
Odraslima treba dodati dodatke kod svakog drugog hranjenja.
Ženkama treba davati dodatke svako hranjenje kada nosi jaja.
Mladima se dodatci trebaju davati svaki put kod hranjenja.
Ja takoder držim uz svoje Gekone i malu posudicu sa kalcijem.

RAZMNOŽAVANJE

Postoji vrlo mala razlika izmedu ženke i mužjaka Leopard Gekona. Mužjak ima nešto širu glavu nego ženka i njegovo tijelo je malo vece nego od ženke. Odraslim mužjacima se istice prorez analnog otvora dok je on kod ženki gotovo neprimjetljiv. Odrasli mužjaci imaju nešto širi pocetak repa.
Spol Leopard Gekona se odredule temperaturom inkubacije. Jaja inkubirana na temperaturi izmedu 25°C-28°C (79°F-83°F) su uglavnom ženska, od 28°C-30°C (84°F-86°F) su po pola od svakog spola, a iznad 30°C (87°F) su uglavnom muška.