KAMELEON
CHAMAELEO CALYPTRATUS

     

I UPOZNAVANJE

KAMELEONI- spadaju u gmazove (što znaci da imaju trodijelno srce)
Nemogu vlastitom energijom zagrijavat svoje tijelo i održavat ju konstantnom (potrebna mu je sunceva toplina).
Posjeduje izuzetno dug jezik ( i do 30 cm) koji služi za hvatanje hrane – uglavnom kukaca ali i manjih ptica i glodavaca. Jezik je navoden ocima koja imaju sposobnost zakretati se za 360° te je cijela okolina dostupna za razgledavanje (ništa mu ne promakne).
Takoder ima sposobnost da mijenja boju svojeg tijela u skladu s okolinom, te se na taj nacin sjajno uklapa u okoliš i zamaskiran vreba žrtve u zasjedi.
Inace se izuzetno sporo giba mjereci svaki korak i emitirajuci gibanje lista na povjetarcu (za razliku od nama poznatih guštera).
(Chamaeleo calyptratus) – (veild - eng.) je najcešce uzgajan i najdostupniji od svih vrsta kameleona.
Dolazi iz podrucja Jemena i Saudijske Arabije, za njegovu popularnost zaslužno je nekoliko faktora; relativno se jednostavno drži i otporan je na vecinu pocetnickih grešaka, relativno je velik, prekrasnih boja i dugoživuci. Ucestalo je da se ta vrsta najcešce nalazi u pet-shop-ovima cak i u onima koji nisu specijalizirani za guštere, nažalost precesto se prodaju bez tocne informacije o njihovom održavanju u zatoceništvu. Kao rezultat toga mnogi prodani kameleoni ne dožive duže od godinu dana.
Njega kameleona je prilicno zahtjevna ali vrijedi truda.
OVAJ CLANAK JE NAMJENJEN KAO VODIC ZA KUPNJU NJEGU I UZGOJ KAMELEONA ALI ISTO TAKO NAMJENJENA DA NEBUDE JEDINI IZVOR INFORMACIJA.

FIZICKE KARAKTERISTIKE:

(Chamaeleo calyptratus) – (veild - eng.) je jedna od najvecih vrsta kameleona, njegova duljina varira; ženke su u pravilu manje od 25 – 35 cm, dok je duljina mužjaka izmedu 30 – 47 cm.
Razlika izmedu mužjaka i ženki lako se uocava;
- ženke su obicno manje i nemaju toliko dugu i šiljastu krijestu. mužjaci imaju i veci raspon boja
(i onih koje mogu mijenjat) te osnovnu i najvažniju razliku; na zadnjim nogama mužjaci imaju kao neku vrstu izbocine (slicno bradavici), te izrazitiju žutu liniju uzduž tijela.
Kameleoni su gušteri koji žive u krošnjama drveca ili grmlju pa za kretanje imaju tako prilagodene noge,


II KUPNJA

Što tražiti a što izbjegavati: prvo i najvažnije je kupovati samo one kameleone koji su rodeni u zatoceništvu, unatoc tome što je veliki broj takvih kameleona uzgojen u zatoceništvu, oni se i dalje uvoze iz prirode i trecih zemalja, kao takvi trebaju se izbjegavat.
Uvažanje povlaci za sobom mogucnosti da se zarazite ili da zarazite ostale životinje koje dolaze u kontakt sa uvezenim životinjama (a pogotovo onim koji su uvezeni direktno iz prirode) pa je nužno potrebna karantena.
Transport je isto jedna od kriticnih tocaka.
Kako izabrati zdrave jedinke; zdravi kameleoni imaju ravne udove (ako vidite kameleona koji izgleda «slomljeno» ili ima poteškoca penjuci se ili hodajuci ili ima iskrivljena leda ili celjust – nemojte ga uzimat).
Ovi simptomi cesto pokazuju životinju koja ima metabolicke koštane bolesti, prevencija je tretman kalcijem (nemojte zaboravit da se kalcij u tijelu može apsorbirati samo uz pomoc fosfora koji ga veže).
Provjerite oci (izbliza); Zdravi kameleoni imaju otvorene oci tokom dana. Kameleoni koji imaju tokom dana zatvorene oci obicno su bolesni. Dalje; izbjegavajte kameleone koji imaju «usukane» (polu-zatvorene) oci, oni su uglavnom dehidrirani ili pod stresom.
Boja kod kameleona je dobar pokazatelj njegovog stanja. Kameleon koji je taman je uglavnom prestrašen necim, bolestan ili mu je hladno.
Svakako provjerite usta i znakove truljenja u ustima. To se jednostavno provjeri kod kameleona ove vrste zbog njihove naravi, otvaranja usta i siktanja, kad im se približite ili ga držite u ruci. Ova vrsta se obicno opire držanju u ruci, ako leži nepomicno u vašoj ruci sa zatvorenim ocima, vjerojatno je bolestan.
PREPORUCAM DA AKO SE ODLUCITE ZA KUPNJU KAMELEONA NAJBOLJE JE NE KUPTTI GA ODMAH, NAJBOLJE PRICEKAJTE, A ZA TO VRIJEME UREDITE TERARIJ (kupite najveci terarij koji možete).

III DRŽANJE

Prije nego se upustite u nabavu pitajte se dal' imate dovoljno vremena i prostora za držanje takvog ljubimca, a i novcano pitanje nije za odbaciti.

TERARIJ:

Premda ova vrsta ne voli da ju se uznemirava, potrebno je svakodnevno pratiti i provjeravati stanje u terariju.
U trgovini vidite male kameleone koji prakticki stanu u kutiju šibica, no ubrzo narastu. Najbolje je i najjeftinije kupiti veci terarij minimalnih dimenzija 65x45x65 cm (dxšxv). Terarij mora imati dobar sustav strujanja zraka, jer zadržavanje zraka omogucuje razvoj neželjenih bakterija, gljivica i pljesni (pa u slucaju da se životinja ozljedi na grancicu ili bilo kako, rana ce se brzo inficirati) .
Prije nego terarij pustite u pogon, dobro ga dezinficirajte (nemojte koristit deterdente ili neka toksicna sredstva za dezinfekciju). To je najbolje obavit vrucom vodom te ga dobro osušiti.
Terarij treba smjestit u mirniji kutak stana, gdje nema cestih prolazaka, možete postavit biljku ili neki slican paravan izmedu terarija i ostatka sobe) uzmite u obzir osvjetljenje koje se mora nalazit u terariju.
Kod slaganja terarija najbolje je prvo na dno stavit nekakav karton ili cvrsti tepih (tepison) ispod kojeg ravnomjerno složite žicu grijaca.
Na takvu podlogu najbolje stavite koru crnog bora ili neku podlogu vecih granula (dubina nije bitna).
(možete je kupiti u specijaliziranom ducanu, gdje i mislite kupiti kameleona).
Najbolje je da je dno od krupnijeg materijala tamnije boje, nikako nemojte stavljat pijesak ili piljevinu
(uzmite u obzir da se kameleoni hrane tako da LJEPLIVIM jezikom hvataju plijen, najcešce s dna terarija pa bi bilo nezgodno da uhvate i dio podloge).
Zatim postavite precke od grancica na koje ce se kameleon penjat, za grancice upotrebljavajte iskljucivo vinovu lozu ili grancice «vockarica» (jabuke…) ili vrbe, nikako nemojte stavljat grancice oraha ili hrasta jer sadrže vrlo otrovni tanin i ostale toksine (detaljnije provjerite koje grancice smijete a koje ne stavljat u terarij).
Neke ne toksicne vrste biljaka
Prije nego pustite terarij u pogon, dobro provjerite;
• da su vrata dobro zatvorena (da životinja i kukci kojima je hranimo ne mogu izaci)
• da su žice pod naponom «osigurane» od životinja, vlage i djece,
• da se životinja ne može opeci na žarulje.
• Prvih nekoliko dana ostavite kameleona na miru da se aklimatizira.
(A I KASNIJE JE NAJBOLJE IZBJEGAVATI BRZE KRETNJE I STALNO PROLAŽENJE ISPRED TERATIJA, JER IH TO CINI DOSTA STRESNIM).

OSVIJETLJENJE:

Jedno od najvažnijih i najskupljih stvari je osvjetljenje (koje se nalazi unutar terarija UV spektar svijetla ne može proci kroz staklo).
Vrlo je važna duljina osvjetljenja terarija, pa tako imamo 12 sati dan i 12 sati noc.
Morate nabavit žarulje koje sadrže svijetlost UV spektra, jer pomocu njega gušteri sintetiziraju vitamin D3 (nemojte zaboravit da staklo filtrira (ne propušta) UV dio spektra).
najbolje je imati nekoliko vrsta žarulja (što ovisi o mjestu na kojem držite terarij)
uz UV žarulju potrebno je imati i tzv. žarulju za suncanje (basking spot – day glo), ako u terariju temperatura po noci padne ispod 15°C morate nabavit i tzv. Night glo (IR (infra red)) žarulju koja grije terarij.
(SVE TE ŽARULJE MOŽETE KUPIT U SPECIALIZIRANIM PRODAVAONICAMA, I NIKAKO NEMOJTE ZANEMARIT NJIHOVO ZNACENJE).

GRIJANJE:
Pošto su kameleoni tropske životinje, zahtijevaju tropsku temperaturu, koja se krece izmedu 15-35°C
Mora postojat razlika u dnevnoj i nocnoj temperaturi;
- Dnevna temperatura 27 - 32°C (na mjestu za suncanje, temperatura nekad dosegne i 38°C)
- Nocna temperatura 15 - 25°C (no nikada ne smije pasti ispod 12°C)
Terarij se grije najcešce s podnim žicanim grijacima ili grijacim plocama najbolje je izbjegavat termofore i tzv. vruce kamenje.
Grijac se izabire prema velicini terarija i temperaturi koja vlada u prostoriji gdje se terarij nalazi.
Pa tako za normalno loženu prostoriju u kojoj je raspon temperature izmedu 15 - 30°C najbolje je uzeti grijac izmedu 25 i 50W (Watta).
Grijanje je dosta iskustvena stvar, najbolje je nabavit termometar, koji se nalijepi na stjenku terarija te u pocetku svako malo pogledati koja je temperatura pa po potrebi ukljuciti ili iskljuciti grijac ili žarulje
(kasnije iskustvom gotovo sigurno možete odredit koja je temperatura, pa je i prema potrebi regulirati).

BILJKE I GRANCICE:

Biljke u terariju su dosta delikatno pitanje, u literaturi možete sresti vrlo zbunjujuce podatke od toga da je dovoljno staviti samo plasticne biljke pa do toga da ih ne treba.
No cinjenice do kojih sam došao, su sasvim drugacije.
Svakako je potrebno imat živo bilje, izuzetno je važno da takvo bilje nije toksicno.
Svakako prije nego postavite biljke u terarij obavezno vlažnom krpicom dobro obrišite svaki list;
(za slucaj da su u rasadniku koristili pesticide, insekticide gnojivo)
Kameleoni dok su mladi ne jedu biljke no kasnije postanu dio njihove ishrane.
Najbolje je uzimati biljke s širokim listovima zbog toga jer kameleoni ližu kapljice vode s lišca.(npr. hibiscuc)
Nikako: ne stavljajte bršljan orahove i hrastove grancice, oleandar ili mlijeciku.


IV PREHRANA

Hranjenje:
Kljuc dobre ishrane je raznolikost, cim više razlicitih vrsta kukaca tim bolje.
U specijaliziranim trgovinama obicno susrecemo tri osnovne vrste prehrane za kameleone:
• Kucni cvrcak (najkvalitetnije ali i najskuplje).
• Brašnari (crvi koji se relativno jednostavno mogu uzgojiti kod kuce, služe kao nadopuna prehrani)
•kraljevski crvi (zophobas) (slicno izgledaju kao brašnari ali su mnogo veci, vrlo hranjivi).
- za ostatak prehrane najbolje se pobrinite sami: leptiri, skakavci, muhe i cvrcci cesto se nalaze oko kuca i polja pa je najbolje prošetati se i uhvatiti nešto, no pazite jer nekad, bez da znamo, ti kukci mogu biti špricani insekticidima ili izloženi nekim drugim otrovima.
Mladi kameleoni jedu dva puta dnevno i to uglavnom cvrcke, dok se odrasli hrane svaki drugi dan.
Važno je da svaki tjedan «posolimo» njihovu hranu vitaminskim dodatkom u prahu.

Voda:
Vrlo je važno omoguciti svježu i cistu vodu, svakodnevno i to iz nekoliko izvora najcešce se spominju prskalice za maglu, kojima špricamo okolno bilje a kameleoni s lišca ližu kapljice (bitno je napomenut da u prskalicu tocimo vrucu vodu pa dok se rasprši ugodno je topla).
No to može biti dostatno dok je životinja mala kasnije zahtjeva puno više tekucine (nisu rijetki slucajevi da kameleon ugine od zatajenja bubrega uzrokovanog kronicnom žedi)
(NEMOJTE SLUCAJNO ŠPRICATI ŽIVOTINJI U USTA JER SE MOŽE DESIT DA JU TO UGUŠI)
Nabavite pojilice za glodavce (koje možete kupiti u svakom specijaliziranom ducanu za kucne ljubimce) iz tih pojilica konstantno suzi kap vode, a i korisno je stavit par kapi vitaminskog preparata (tekuceg).
Kasnije se životinja može priviknut na cisti tanjuric za cvijece u kojem je oprano kamenje u jednom sloju i vodom napunjeno do pola.


V RAZMNOŽAVANJE

PRIPREMA:

Prije pokušaja parenja potrebno je pomno motriti posebno stanje ženke, vrlo je važno da su životinje koje mislimo rasplodivat zdrave i dobro hranjene, te da nemaju nikakvih urodenih bolesti.
Za ženku je posebno važna prehrana obogacena dodatkom kalcija i fosfora, buduci da mora formirat 20-80 jaja, što je prilicno velik posao, a nedostatak kalcija nadoknaduje iz svojih kostiju pa tako lako može i uginuti.

RASPLOÐIVANJE:

Ženke spolno sazrijevaju sa 4-5 mjeseci. Relativno je jednostavno ustanovit stanje ženke i dal' je spremna na parenje. Spolna spremnost se ocituje u promjeni boje tijela, dobiva plave tocke po cijelom ili samo dijelovima tijela. No najbolji je pokazatelj ponašanje ženke kad se pusti u mužjakov terarij, vrlo je važno da životinje nisu pod stresom. Unošenjem ženke u mužjakov terarij važno je prvih nekoliko minuta promatrat reakciju ženke, ako se ponaša da se ništa nije dogodilo i lagano se krece po terariju znaci da je spremna na parenje, no ako promjeni boju tijela u crnu i pocinje siktati i napuhavati se, odmah je izvadite iz terarija i pokušajte ponovo nakon nekog vremena.

NOŠENJE I LEŽENJE JAJA:

Gravidne ženke kameleona poprimit ce oblik lopte za baseball i nakon uspješnog parenja za 15-30 dana pocet ce polagat jaja u komoru. (nekoliko dana prije polaganja životinja nece uzimat nikakvu hranu).
Komoru je relativno jednostavno napravit od kutije koju napunimo s vlažnim pijeskom, pijesak ne smije biti mokar ili suh, vec da se može u njemu izdubiti tunel. Takvu posudu dobro je zaštiti s biljem ili nekim paravanom da se ženka ne uznemiruje za vrijeme samog polaganja jaja.
U taj pijesak ženka polaže izmedu 10 pa cak do 100 jaja.
Nakon polaganja jaja potrebno je ostavit ženku na miru i poprskat okolno lišce s toplom vodom.
Kada ženka položi sva jaja zatrpat ce tunel što nam daje znak da je polaganje gotovo.
Izvadite posudu s jajima i pažljivo ih iskopajte te prenesite u inkubator.


INKUBACIJA:

Najveca pogreška koja se radi je; previsoka temperatura inkubacije, najbolji rezultati se postižu na dnevnoj temperaturi izmedu 24°C - 27°C dok nocna mora past za 5°C-10°C. visoke temperature inkubacije obicno daju manji postotak izlijeganja i deformiraju mladunce.
Jaja u inkubatoru moraju biti u mraku jer svjetlo uvelike smanjuje postotak izvaljenih jajašca
Jaja ove vrste kameleona imaju rok inkubacije od 4 do 9 mjeseci (pa budite strpljivi).
Nakon što se izlegu najbolje je ponuditi im vrlo male cvrcke ili mušice jer ce vjerojatno odbijati crve.
Zajedno možete držati više kameleona samo od starosti od 3 mjeseca, nakon toga više nece tolerirati suparnike.

VI ZAKLJUCAK

CHAMAELEO CALYPTRATUS - je najotpornija, dugoživuca i predivna vrsta kameleona.
Odgovornost je na svakom vlasniku da se pobrine za najbolje uvjete koje može pružiti, cak i ako oni koji put sikcu na nas.