Dnevni gekoni –cijela porodica

(Phelsuma)

 
UPOZNAVANJE I

"DNEVNI GEKONI" Phelsuma (zovem ih tako jer za razliku od drugih gekona aktivni su uglavnom danju) izrazito su teritorijalni i vrlo živopisnih boja.
Ova grupa guštera ima velike zahtjeve za držanje i uzgoj pa je najbolje zapocet s nekima od relativno manje zahtjevnim pripadnicima ovog roda, kao što su:
Phelsuma madagascarientis grandis (veliki dnevni gekon),
Phelsuma laticauda (pješcano zlatni dnevni gekon), Phelsuma lineata (prugasti dnevni gekon).
Iako je njihovo držanje relativno slicno svaka vrsta ima posebne zahtjeve i specificnosti.

DRŽANJE II

Vecina ovih gekona zahtjeva vertikalno orijentiran smještaj – terarij, ureden s mnogo biljaka i bambusom za penjanje. Manji pripadnici ovog roda trebaju terarij od minimalno 50 litara za jedan par, dok je za vece pripadnike najbolje izgradit terarij od 100 litara, princip cim vece tim bolje vrijedi za sve gmazove.
Akvaristi znaju da je puno lakše uspostavit bio ravnotežu u vecem akvariju nego onom manjem, isto vrijedi i za terarije, a da ne govorimo o mjestima za skrivanje koji ublažavaju stres i živim biljkama koje je nemoguce uzdržavat u tijesnom prostoru.
Pod držanjem guštera opcenito mislimo da se taktilni kontakt smanji na minimum.

DEKORACIJA I SUBSTRAT TLA U TERARIJU III

Dno terarija najbolje je napraviti iz nekoliko slojeva, na samo dno radi održavanja najbolje je postavit tepih (koji nije tretiran nikakvim insekticidima ni kemijskim sredstvima) ispod njega postavimo grijac.
Zatim za samo dno postavljamo kamencice za drenažu a na njih sipamo obicnu zemlju za cvijece na koju stavimo ili lišce ne toksicnog drveca ili koru crnog bora, taj sloj ukupno trebao bi biti debljine oko 3 cm
(zemlja za cvijece nije nužna i mislim da je lakše održavat terarij bez nje, ali zbog iznimno važne vlage preporuca se).
Biljke za terarij moraju biti sa spiska netoksicnih isto vrijedi i za grancice koje služi za penjanje i suncanje. Nikako nemojte stavljat grancice oraha, hrasta (sadrže otrovne toksine) ili bršljan.
Morali bi napravit mnogo potencijalnih skloništa za skrivanje i opcenito smjestit terarij u mirniji kutak stana.
U samom terariju važna je ventilacija da ne dolazi do neželjenog stvaranja pljesni i gljivica te neželjenih bakterija, koje mogu fatalno utjecat na zdravlje vašeg ljubimca.

SVIJETLO IV

Adekvatno osvjetljenje vrlo je važno, odredena kolicina UVA i UVB svijetla je neophodna.
Uz glavno osvjetljenje u terariju bitno za regulaciju dana i noci te za pravilan rast bilja, važno je imat i tzv svijetlo za suncanje «basking spot» ~20 – 40 W, ispod kojeg ce temperatura biti veca nego u ostalom dijelu terarija.
Bitno je da svijetlo palimo u pravilnim razmacima ljeti 10 sati, zimi 14 sati dnevne svijetlosti.
(najbolje je kupiti timer i prikljucit ga na rasvjetu).

TEMPERATURA I VLAŽNOST

Vecina gekona zahtjeva temperaturu od 27° - 31°C pa danu, te nocnu od 21°C - 27°C.
Gekoni zahtijevaju vlažnost zraka od 50 – 85 posto koja se postiže svakodnevnim uzastopnim prskanjem obicnom prskalicom za cvijece, ili kolicinom živih biljaka.

PREHRANA

Glavna prehrana gekona su uglavnom insekti; cvrcci, crvi brašnari, muhe, mušice, skakavci i sl.
Povremeno dnevni gekoni jedu tropsko voce ukljucujuci papayu, breskve i mango, dinje i lubenice.
(najbolje je kupiti gotovu djecju hranu (fruteke)).
Osnovnoj hrani dodaju se vitaminski i mineralni suplementi (posebno fosfor i kalcij najmanje dva puta tjedno)
Najbolje je cvrcke «naprašit» s vitaminsko mineralnom formulom.
Za hranu je bitno pravilo cim više razlicito tim bolje.

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja odredena je temperaturom i periodom izmjene svijetla (dana i noci), te ako je omogucena pravilna klima i prehrana do parenja dolazi u proljece.
Ženke zahtijevaju pojacanu prehranu posebno rastu zahtjevi za kalcijem i fosforom, pa se standardna doza vitamina i minerala udvostrucuje.
Postoje dvije osnovne grupe dnevnih gekona ili su oni s mekanom ljuskom jaja, ili su s tvrdom ljuskom jaja.
Ovi s mekanom ljuskom jaja svoja jaja polažu na biljku (ne preporuca se da se diraju) dok se kod onih s tvrdom ljuskom preporuca da se odnesu u inkubator.
Vecina jaja inkubira se na temperaturi od 28°C sa malim varijacijama u temperaturi.
Sama inkubacija traje od 38-90 dana ovisno o vrsti.