BRADATI ZMAJ
Pogonia vitticeps

       


Kontinentalni bradati zmaj Pogonia vitticeps postaje jedan od najomiljenijih guštera u trgovini kucnim ljubimcima.
Gušter srednje velicine, dostiže velicinu do maksimalnih 50 cm. od cega polovina otpada na rep.
Blage je naravi i cini se da prihvaca druženje s ljudima. Domovina mu je kontinentalno-južni dio Australije.
Postojbina je suha stjenovita pustinja. Aktivni su danju (zaspe minutu nakon što ugasimo svijetlo u terariju)
Uz pravilnu njegu bradati zmajevi u zatoceništvu dožive i do 10 godina.
Uglavnom svi primjerci koji se prodaju dolaze iz uzgoja (u Australiji su strogo zašticeni i zabranjeno ih je izvoziti) uglavnom evropskih zemalja. Izuzetno su blage naravi i lako se priviknu na ruku, do starosti od 6 mjeseci vrlo su krhki.

TERARIJ

Relativno pust terarij je odlican izbor, nema strogih definicija. Preporuca se da terarij pokrijemo, ne zato da životinja ne pobjegne veca da je zaštitimo od djece ili drugih ljubimaca.
U prvoj godini zmajevi narastu do pune velicine, pa za životinju staru 6 mjeseci trebamo terarij od 60 litara, a za guštera u punoj velicini najmanje terarij od 80 litara.
Odrasli zmajevi vole se suncat na granama i stijenama ispod lampe za suncanje «basking spot», bitno je da u terariju napravimo i mjesto za skrivanje posebno ako u njemu držimo više jedinki.
Dno terarija najbolje da je iz pijeska u koji smo ugradili grijac, preporuca se i sitni granitni i pijesak vapnenca.

TEMPERATURA

Kao i kod drugih guštera, zahtjeva se povecana temperatura. Na mjestu za suncanje «basking spot»
od 31°C - 37°C na drugom kraju terarija najbolje da vlada sobna temperatura.
Nocna temperatura može pasti i do 17°C ~ izmedu 17°C - 21°C, bitno je da postoji razlika izmedu nocne i dnevne temperature bar 10°C.
Temperatura se postiže grijacima u pijesku i temperaturi osvjetljenja.
Važno je prije nego što guštera pustimo u terarij izmjerimo temperaturu i usporedimo je sa zadanim parametrima.

SVIJETLO

Glavno svijetlo u terariju trebala biti neonska lampa specijalno dizajnirana za gmazove, da zraci odredenu kolicinu UV spektra, pomocu njega gušteri sintetiziraju vitamin D3.
Uz takvu rasvjetu potrebna je i žarulja za suncanje «basking spot» koja služi i za zagrijavanje terarija.
Svu rasvjetu u terariju trebamo osigurat (od; djece, pregaranja i udara elektricne struje)
Ceste su i opekotine gmazova ako se rssvijeta pre nisko spusti u terariju (rasvjetna tijela moraju biti izvan domašaja guštera).

HRANA I VODA

Pogonia vitticeps je uglavnom kukcojed, no ne smijemo zaboravit povremeno dati i hranu biljnog podrijetla kao što je svježe ubrana zelena salata, hibiskus (posebno cvijet hibiskusa), neke vrste trava itd.
Uglavnom najbolje je ponudit širok izbor prehrane, od cvrcaka, crva brašnara i opcenito velikog broja kukaca iz našeg dvorišta koji nisu trovani insekticidima.
Uz glavnu prehranu potrebno je dodavati mineralno vitaminske preparate, obicno su u prahu i njime se napraše cvrcci prije nogo se ponude gušteru za hranu.
Kolicina i vrsta prehrane ovise o starosti guštera;
- Mladi od jednog mjeseca: hraniti 2-3x/dnevno; cvrcci (1 tjedan stari naprašiti jednom dnevno)
- Jedan – cetiri mjeseca starosti: hraniti 2x/dnevno; (2 tjedna stari cvrcci, naprašeni 1x/dnevno)
- Ceti mjeseca do odraslosti: hraniti 1-2x/dnevno; cvrcci, crvi brašnari i ostali kukci, zelena salata svaki drugi dan, možemo ponuditi i sirovo meso u manjim kolicinama jednom tjedno (naprašiti 2 hranjenja tjedno).
- Odrasli: hraniti svaki 1-2dana; cvrcci, sve vrste crva i kukaca (osim kornjaša). sirovo meso i povrce svaki drugi dan, (naprašiti 2 hranjenja tjedno).
Vodu piju iz plitke posude ili zdjelice. Vodu moramo mijenjat svakodnevno i po potrebi dezinficirat posudu, možemo ih i dnevno jedanput prskat ugodno toplom vodom (finim raspršivacem za cvijece), posebno vrijedi za tek izležene mlade.