Kako odabrati guštera za sebe ???

Odlucili ste nabaviti guštera, a niste sigurni koja vrsta je najbolja za vas i nemate dovoljno dostupnih informacija o potrebama vrste koja vas zanima.
Prije nego krenete u bilo kakvu kupnju zapitajte se kakvi uvjeti vladaju u vašem stanu: temperatura, vlaga, slobodan prostor za terarij itd..
Ti parametri, najviše slobodan prostor, bitni su za odabir vrste, nikako nemojte zanemariti slobodno vrijeme.
Ako ste pocetnik i nemate iskustva s držanjem guštera najbolje je zapoceti s manje zahtjevnim vrstama; anoliama, leopard gekonom ili iguanom. Naravno to najviše ovisi o slobodnom prostoru. Anoli i leopard gekonu dovoljan je terarij od 30 litara, dok za iganu trebate terarij od najmanje 300 litara ili pak cijelu sobu.
Vrlo je važno saznati cim više podataka i informacija o odredenoj vrsti, njenoj njezi i držanju.
U drugu skupinu stavio bi dnevne gekone, uromastyxe i bradate zmajeve, a pocetnicima ne bi savjetovao kameleone (možda odgovornim i ozbiljnim pocetnicima ?). Svaka vrsta zahtjeva redovito hranjenje i održavanje, što znaci svakodnevno svježe kukce ili pripremu zelene hrane. Uzmite u obzir da jedan cvrcak košta 1 kn. a gušter treba jesti svaki dan;
Ako na primjer držite leoparda gekona, anolu ili kameleona koji dnevno pojedu u prosjeku 5 cvrcaka + povremeno crve brašnare ili botase, dolazimo do obaveznih tjednih troškova od oko 40 kn. osim ako sami ne uzgajate hranu, barem crve brašnare.
Kupili ste terarij (dovoljno velik za vrstu koju bi držali) , potrebne žarulje (UV-spektar + žarulju za suncanje), grijace, termometar i biljke te ostalu dekoraciju i potrošili oko 1000 kn, a gdje je još gušter.
Rekli bi skup sport, ali vjerujete mi vrijedi svake kune.
Napomenuo bi da u pocetku ne šparate na velicini terarija i ako imate prostor, uvijek se odlucite za te velicine da popuni sav slobodan prostor koji ste namijenili terariju, vidjet ce te to je najbolja investicija.
Mnogo je lakše održavat mikro klimu u vecem terariju nego u manjem (posebno biljke) akvaristima je ta problematika vrlo dobro poznata.
Prije same kupnje napravite mali test opreme, stavite terarij u «pogon» bez guštera, pratite temperaturu i vlažnost, a nakon nekoliko dana, pod uvjetom da sve radi ispravno, po guštera.
Bitno je da imate volje i ljubavi, a ostalo ce se vec samo posložiti.