Gorsko Zrcalo

by GURMAN

 

<<<north croatia

<<<home

 

O Gorskom Zrcalu

Pristup

Smjerovi

 O Gorskom Zrcalu

    Gorsko Zrcalo je okomita stijena visoka 20m i isto toliko siroka, nastala je vjerojatno kao kamenolom. Penjačka povijestr joj pocinje 60-tih godina kada su Anton Filipcic i Nedjo Jakic tehnickim penjanjem prvenstveno ispenjali Centralu. Nakon toga ispenjano je jos nekoliko tehnickih smjerova i Zrcalo postaje vjezbaliste zagrebackih alpinista, speleologa i gorskih spasavatelja. U to vrijeme nitko nije ni pomisljao na slobodno penjanje Zrcala. Sredinom 80-tih Tin Ilakovac je nakon brojnih pokusaja uspio ispenjati 3-metarski strop u lijevom dijelu stijene. Smjer je nazvao "Oslobodjenje od nocne more". Kasnije je Ilakovac ispenjao i "Ulaz u vitrinu s pricama iz svijeta maste" u krajnje desnom dijelu stijene. 1991.g. Boris Cujic inicira uredjenje Zrcala u kojem sudjeluju Ivan Host, Sinisa Jakus, Zarko Kalicanin, Slavica Stojakovic, Igor Hrste, Bojan Ungar, Danko Cvitkovic i Hrvoje Bakrac.

   Smjerovi su opremljeni 14mm spitovima, a Centrala je uredjena na nacin da se jos uvijek moze penjati tehnicki.

   Kada je stijena mokra penjanje je gotovo nemoguce.

   Nedaleko stijene tece potok (koji se kasnije ulijeva u potok Trnava) kraj kojeg je sagradjeno malo skloniste nazvano po Milanu Matovini, Hrvatskom penjacu koji je poginuo u Rocky Mountainsu.

<<<back to top

Pristup Gorskom Zrcalu

   Iz ulice Markusevacka Trnava kod Kapelice skrenuti lijevo i nakon 1km proci kraj lovackog doma "Prigorje" gdje nestaje asfalt i slijedi 1.5km lose ceste uz potok Trnavu. Sljedeci markaciju planinarskog puta 23. skrenuti desno (mogucnost parkinga) i nastaviti 2min pjesice do podnozja Gorskog Zrcala.

<<<back to top

Smjerovi

 

Nr.

Ime smjera  

Tezina

Duzina

Nagibi stijene, routes:

1.

Zljeb

5b

10m

2.

Oslobadanje od nocne more

7c

11m

3.

Hostoblaster

6a

11m

4.

Masterblaster

6a

10m

 Vrste hvatista, griffart:

5.

Centrala

7a+/b

23m

6.

Projekt?

8a/a+?

6m?

7.

Desni rub

7a+

22m

Visine smjerova

Route heigts

Broj smjerova

Number of routes

Tezina

Diffuculty

8.

Ulaz u vitrinu s pricama iz svijeta maste

6a+

20m

 

6m-23m

8

5b-7b-

 

Smjerovi "Zljeb" i "Ulaz u vitrinu sa pricama iz svijeta maste" su krsljivi i nije ih preporucljivo penjati, odnosno ako se penju potrebno je koristiti kacigu. To se posebno odnosi na smjer "ZLJEB"

 

<<<north croatia

<<<home