...::: Cvokotanje zubima :::...

Ovu pojavu ne uspijeva vidjeti svaki vlasnik mačke, ali je tako čudna da se jednom viđena nikad ne zaboravlja. Sjedeći na prozoru mačka spazi ptičicu, kukca ili nešto slično kako poskakuje u vrtu. Čim se to dogodi, ona počne cvokotati zubima. Što to znali i zašto se to događa?
Ovo je pojava koja spada u kategoriju onih, nazvanih vakuumska aktivnost. Mačka naime izvodi ''u prazno'' svoje visoko specijalizirane ugrize kao da je već nesretnog stvora zgrabila zubima. Pažljiva promatranja načina kako mačke ubijaju plijen pokazala su da one upotrebljavaju jednu posebnu kretnju čeljustima koja izaziva gotovo trenutačnu smrt žrtve. Za mačke je to važno, jer uvijek postoji opasnost da će ulovljena žrtva oteti, izmigoljiti i pobjeći. Nakon početnog napada u kojem zgrabi i čvrsto drži plijen svojim snažnim prednjim šapama i oštrim pandžama, ona naglo ugrize žrtvu u potiljak. Naglim pokretima čeljusti zabije joj očnjake u vrat i zarine ih između kičmenih pršljenova, da bi prkinula splet živaca u kičmenoj moždini. Ovaj ugriz trenutačno onesposobi žrtvu i upravo ove specifične pokrete čeljusti mačka na prozoru oponaša, nesposobna da se savlada dok gleda zamamnu ptićicu, kukca itd. kojih ne može dohvatiti.

Usput rečeno ona točno zna gdje treba ugristi, jer joj to pokazuje jedna udubina na silueti plijena - udubina na zatiljku gdje se spajaju tijelo i glava, kako kod malenih glodavaca tako i kod malih ptica. Neke žrtve primjenjuju obrambenu taktiku koja se sastoji u tome da zgrbe tijelo ne bi li tako sakrile tu udubinu i na taj način postigle da mačka promaši cilj. Ako ovaj trik uspije, mačka će ugristi žrtvu u bilo koji dio tijela gdje ugriz neće biti trenutačno smrtonosan i (doduše sasvim rijetko) žrtva će se uspjeti izmigoljiti i pobjeći u trenutku kada se mačka opusti misleći da je zadala smrtonosni ugriz.

Osvježi ovu stranicu

Na početnu stranicu