Davorin Ptičar
uzgajivač kanarinaca boje

 

 


Pitanja i odgovori

Na ovome mjestu pokušat ću dati odgovore na pitanja koje mi posjetitelji postavljaju putem e-maila.


03 02 01

P:  

Što osobno mislite o puštanju kanarinaca iz krletke? O tome sam čula dosta oprečnih stvari - od toga da to nije preporučljivo zbog mogućih ozljeda do toga da neki svakodnevno puštaju svoje kanarince koji se čak sami vraćaju u krletku! ? (Kristina)

O:

Da bi kanarinca puštali slobodno u stanu, morate mu osigurati uvijete u kojima se on ne može ozlijediti. Tako, npr. morate postaviti zavjese ispred svih staklenih površina, jer ptica "ne vidi" staklo pa ukoliko se zaleti direktno u staklo kljunom, doći će do potresa mozga i uginuća ptice. Također treba paziti da u tom trenutku u prostiriji nema vrućih površina (peći, grijalice, i sl.) na koje bi se ptica mogla opeći. Isto tako treba paziti da su vrata i prozori zatvoreni kako ptica ne bi pobjegla. Uz sve navedeno, treba paziti da ptica ne padne u neki prostor, npr. iza ormara, regala, polica iz kojih se ne može izvući. Ovo su samo neke od opasnosti na koje treba paziti kada se ptica pušta iz kaveza. No, unatoč svemu kanarinac se može naučiti da izlazi iz kaveza, da se kreće po stanu, zabavlja sa ukućanima i vraća u kavez. Koliko je to preporučljivo, prosudite sami.


P:  

Koliko često mogu svome ljubimcu dati smjesu na bazi meda, kruha i nigera (dobila sam je od uzgajivača) ? (Kristina)

O:

Crno sjeme (niger) i med su u svakom slučaju dobri za pticu, dok, osobno smatram, kruhu nema mjesta u prehrani kanarinaca. Danas u svakoj specijaliziranoj trgovini za kućne ljubimce možete po povoljnim cijenama naći mekanu hranu za kanarince, koja je prilagođena njihovim potrebama. Koliko često? Teško je to reći ako se ne zna koliko je ptica aktivna. Previše hrane izaziva debljanje koje nije dobro za pticu, pogotovo ukoliko mu redovito uz sjemensku hranu dajete voće i povrće. Med i mekanu hranu mu možete davati povremeno - npr. jednom tjedno u dodatnu hranilicu. Crno sjeme već postoji pomješano u sjemenskoj hrani za kanarince, i ja ga dodatno dajem svojim pticama samo u posebnim situacijama (bolest ptice, ženka koja hrani mlade, iscrpljenost uslijed izložbe).


P:  

Pri kupovini kanarinaca koji bi predstavljali jezgro mog matičnog jata (npr. dva mužjaka i tri ženke), da li je važno da sve ptice budu u ovom slučaju lipokrom žute neintenzivne ili je dozvoljeno da jezgro sačinavaju bijeli i žuti kanarinci - intenzivni i neintenzivni ? (Nikola)

O:

Kod kreiranja matičnog jata možete krenuti i sa kombinacilom žuto i bijelo, pod uvijetom da znate koje karakteristike te ptice nose. Ukoliko sve ptice uzimate od istog uzgajivača, onda je tu situacija vrlo jednostavna. Međutim, ukoliko ptice "sakupljate" od više uzgajivača i tako kreirate jezgru, na taj će vam način trebati znatno više vremena da stabilizirate jato sa karakteristikama koje želite dobiti.


P:  

Zanima me zašto služi češnjak kod kanarinaca? (Ivan)

O:

Češnjak pticama dajem preventivno, kao prirodni antibiotik. S obzirom da se radi o prirodnom preparatu, manja je opasnost od predoziranja i nema neželjenih nuzpojava kao kod sintetičkih preparata, pa ga možete davati u bilo koje doba godine.
Ljekovita svojstva češnjaka poznata su već stoljećima. On ima antiseptička i antibiotska svojstva, a u tradicionalnoj medicini se koristio kao univerzalni lijek. Povoljno djeluje na krvožilni sustav, spriječava neke infekcije, pomeže u lijećenju raznih plućnih oboljenja, a ima i antiparazitsko djelovanje, itd.


P:  

Kad je po vama najbolje vrijeme za parit kanarince? Šta mislite o tome da ih parim sad početkom 12. mjeseca prvi put i zatim tamo u 4-5.mjesec drugi put kad bi po vama bilo najbolje dva puta godišnje ? (Matko)

O:

Postoje dva pristupa vezana za početak parenja kanarinaca. U prvom slučaju, ukoliko možete osigurati potrebne uvijete (svijetlo, potrebnu temperaturu i sl.) pripremu za parenje započnete u dvanaestom mjesecu, kako bi u prvom mjesecu krenuo uzgoj, i tada ostavite ženku da podigne dva do tri legla za redom. U drugom slučaju čekate da se pojave prirodni uvijeti (dan postane dulji, temperatura poraste) i tada krenete sa uzgojem u četvrom mjesecu (može i ranije ako to dozvole uvijeti).


P:  

Zamolio bi vas da mi date naziv (ime) za spirulino u njemačkom ili engleskom.  (Franc)

O:

Naziv SPIRULINA kao takav koristi se u njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku.
Firme koje prodaju spirulinu ili je koriste u svojim pripravcima, to su ORNITALIA (Italija) te Quiko (Njemačka).


P:  

Ako je ženka jednom pojela jaje hoće li ih stalno jesti i ako hoće kako je mogu spriječiti? (Marin)

O:

U slučaju kada se pojavi ovakova anomalija u ponašanju kod ženke prvo treba potražiti uzrok te pojave. Po mom iskustvu, u ovakvom slučaju može biti više uzroka, kao npr. poremećaj u prehrani, nedostatak minerala ili vitamina, trenutni šok ili pak trajni poremećaj. U savkom slučaju ptici možete dati kalcija i pratite da li je ptica inače uznemirena. Ukoliko se ova pojava ponavlja, pticu ne treba koristiti za daljnji uzgoj. Ukoliko se pak radi o nekom izuzetnom primjerku koji Vam, je neophodan za daljnji uzgoj, ovu ženku koristite samo kao nesilicu, a jaja podmećite pod neku druhu ženku za koju ste sigurni da dobro sjedi i hrani mlade.


P:  

Gdje se može kupiti spominjani dodaci hrani kao što su češnjakovo ulje i spirulina? (Mario)

O:

Češnjakovo ulje se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama za kučne ljubimce, i to je češnjakovo ulje prvenstveno namijenjeno za uzgoj golubova, ali ja ga vrlo uspješno primjenjujem u svom uzgoju kanarinaca.
Spirulinu sam viđao na izložbama i sajmovima u inozemstvu, gdje sam je i kupio. Osobno ne znam da je raspoloživa u hrvatskoj.
Za oba ova dodatka hrani sigurno znam da su dostupna i putem interneta.
U slučaju da ne možete nabaviti orginalne preparate za prehranu ptica, potrebno je uključiti i malo mašte. Tako na primjer možete uzeti pokiji češanj češnjaka (ovisno o količini ptica), očistiti ga od ljuske i ustitniti ga npr. miokserom. Tako usitnjeni češnjak možete pomiješati sa mekanom hranom i dati ga pticama. Što se pak spiruline tiče, pokušajte je potražiti u trgovinama sa zdravom hranom, jer je ona prvotno bila predstavljena za ljudsku prehranu, a tek onda su je uzgajivači životinja uvrstili u prehranu u svojim uzgojima.


P:  

Kako je najlakše razlikovat mužjaka od ženke kod žutih lipokromskih kanarinaca ? (Matko)

O:

Kod lipokromskih žutih kanarinaca mlade mužjake od ženki teško je razlikovati sve dok ne prođe period mitarenja. Nakon mitarenja mladi mužjaci počnu pjevušiti, da bi nakon određenog vremena poprimili pravu "mušku" pjesmu. Ovdje treba biti oprezan, jer i neke ženke mogu pjevušiti, ali njihov pjev nije tako jasan, znažan i dugotrajan kao kod mužjaka. U sezoni pripreme za parenje i parenja počinju se pojavljivati i ostali znakovi karakteristični za svaki od spolova, pa tako npr. ženka počne čupkati i nanašati perje ili vlakna po kavezu, tražiti mjesto gdje će se gnijezditi itd.


P:   Koliko dugo kanarinci u prosjeku zive? (Damir)
O:

Na kanarince u uzgoju obično računam do staroti od 4 – 5 godina.
U dobrim uvijetima kanarinac može doživjeti i desetak godina, a ponekad čak i više. No, to se uglavnom odnosi na kanarince koji su kućni ljubimci, dok uzgojni primjerci uglavnom žive nešto kraće zbog iscrpljivanja kod podizanja mladih.


UPOZORENJE:

Ove stranice sam odlučio postaviti kako bih svoja dugogodišnja iskustva i tako stečena znanja podijelio sa ostalim ljubiteljima i uzgajivačima kanarinaca. Sav objavljeni materijal temelji se prvenstveno na vlastitom iskustvu i u tom smislu ne snosim odgovornost za bilo kakove posljedice koje bi se mogle pojaviti kod vaših ptica. U slučaju ozbiljnih problema sa pticama, preporučam što  hitniji kontak s veterinarom !

S obzirom da je sav objavljeni materijal (slikovni i tekstualni) nastao kao plod mog napornog rada, ne može se dalje prenositi, objavljivati ili distribuirati bez moje suglasnosti !